1/9

Arquitecta | Architect:  Meritxell Inaraja i Genís
Superfície construïda | Gross floor area:  1.570 m2

Any | Date:  2004-2005

Fotografia | Photography: Lourdes Jansana

​Memòria | Memory

L’Arxiu històric comarcal de la Ribera d’Ebre té en compte la presència i la importància d’una edificació pública en una trama d’illa urbana i d’alineació al carrer, la situació en cantonada de la parcel.la i l'organització clara i el programa funcional de l’edifici. Es tracta d’un edifici compacte de tres plantes de formigó vist encofrat in situ.

​La volumetria de l’edifici correspon amb el programa funcional i a la seva funció d’arxiu. La façana exterior segueix les alineacions establertes, té grans dimensions contínues per donar presència exterior a l’edifici públic enmig d'una trama urbana d'illes de cases i una opacitat marcada per aconseguir millor control de la il·luminació i vistes en els dipòsits d’arxiu.

​L’edifici incorpora un espai semi-públic semi-privat del jardí interior que actua com un vestíbul a l’aire lliure ja que quan l’edifici està obert és una prolongació de la vorera i quan està tancat és un pati interior. Aquest espai permet la situació en L dels cossos construïts permetent la il.luminació a nord i indirecta. També el mur de tancament exterior permet el reflex de la llum solar del migdia a l'interior que dóna sol directe a una parcel.la orientada a nord.

​Dins la façana exterior compacta l’edifici i al costat del jardí interior s’organitza en dos cossos: un de més alt que conté els dipòsits d’arxiu i un de més baix i separat de l'anterior que forma la part d'accés públic, més obert visualment i fàcilment relacionada amb l'exterior, permetent la relació visual amb l'interior de l'illa i la il·luminació del pati interior.

ARXIU HISTÒRIC COMARCAL DE LA RIBERA D'EBRE

MÓRA D'EBRE

Ribera d'Ebre - Tarragona)

2005

 

Obra seleccionada

​ 3a TRIENNAL D'ARQUITECTURA DE L'EBRE 2007​​